Om SJS

Varmt välkommen hit

SJS-Hotellen ägs av Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening och driver hotell- och konferensanläggningar på två platser i Sverige. Fredensborgs Herrgård i Småland och Hälleviks Havsbad i Blekinge. Vi har även några lägenheter som du kan hyra mitt i ett av Sveriges bästa skidområden – Åre.

Gemensamt för våra fina anläggningar  är att de är vackert belägna i idyllisk natur med närhet till hav eller sjö. Vi har bedrivit verksamhet för att skapa härliga semesterminnen och magiska upplevelser sedan 1912. Med stort hjärta och värme har vi hälsat gäster välkomna till våra hotell under mer än ett sekel. Vi fortsätter att utveckla och förädla de fina hotellen för att möta framtidens gäster och hoppas naturligtvis att du vill bli vår gäst – du är väntad!

Varmt välkommen!

Galleri

Historik

SJS och Fredensborgs Herrgård

Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening (SJS) började sin historia år 1912 genom förvärvet av Fredensborg i Storebro, Småland. Den imponerande egendomen, även känd som Tillbergagodset, köptes för 30 000 kronor och inkluderade en storslagen huvudbyggnad, stallar, ladugård och över 28 hektar mark. Byggnaden, skapad av arkitekten Hugo Hammarskjöld år 1875, var en symbol för den tiden med sina tinnar och torn. Under ryttmästare Tillbergs tid drevs ett omfattande jordbruk här.

Fredensborg invigdes som SJS första vilohem den 1 juni 1913, och det första året hade bara 13 gäster. Med tiden har Fredensborg utökats och moderniserats, och idag fungerar det som ett turist- och konferenshotell. Dess närhet till Tobo golfbana och Astrid Lindgrens värld har gjort det populärt för en mångfald av besökare och aktiviteter.

Hälleviks Havsbad 
Hällevik är ett gammalt fiskeläge där byborna har värnat om att behålla den gamla charmen. Fiskestugorna är väl underhållna, gatorna är trånga och husen ”kelar” med varandra. Man röker fisk på alved och enris och bybornas båtar ligger vid de gamla kåsarna. Här bildades redan år 1916 ett bolag, Hälleviks Havsbad, i syfte att göra Blekinges enda riktiga strandbad känt och eftersökt. Anläggningen öppnade året därpå. Havsbadet har varit i SJS regi sedan 1942. Hälleviks Havsbad är idag ett populärt resmål såväl för vuxna och barn.

Vill du läsa mer ingående historik, klicka här!